Vorige week donderdag was het weer tijd om met het hele team bijeen te komen. Dit keer stond het teamoverleg geheel in het teken van cybercrime. De reden hiervoor is dat cybercrime steeds vaker voorkomt en dat toch veel mensen slachtoffer zijn van dit soort misdaad. Door tijdens ons teamoverleg cybercrime centraal te stellen, probeerden we ons team bewust te maken van de gevolgen van cybercriminaliteiten, waar ze op moeten letten bij cybercriminaliteit en welke voorzorgsmaatregelen ze kunnen treffen.
Om half vier werd Team Metafoor Vastgoed en Software verwacht op locatie, de IVIO-hal in Lelystad. Het team kon eerst nog even gezellig bijpraten. We begonnen vervolgens met een introductie door Anouk Beelen, onderwijsadviseur van IVIO@School, om ons team meer te vertellen over de locatie waar we te gast waren. Vervolgens was het de beurt aan Peter en Jonathan van Digi Weerbaar om ons te onderwijzen en tot slot werden een drietal medewerkers in het zonnetje gezet.
De wereld van cybercrime
Cybercrime komt steeds vaker voor en hackers worden steeds slimmer om mensen, bedrijven en overheden in de val te lokken. Ook staat er een stigma op cybercrime dat alleen ‘domme’ mensen in de val trappen van hackers, maar dat is niet zo. Iedereen kan slachtoffer worden als je niet goed oppast. Daarom was de taak aan Peter en Jonathan om ons binnen vier uur wijzer te maken over de wereld van cybercrime. De lezing bestond uit drie onderdelen; theorie, casussen en een kennisquiz.
Cybercrime 101: de introductie
Het eerste deel van de lezing bestond, zoals eerder benoemd, uit ‘theorie’. Hier werd het team verteld wat cybercrime inhoudt, welke typen cybercriminelen er zijn, wie de targets voor cybercriminelen zijn en de meest voorkomende motieven bij deze targets, welke vormen van cybercrime er zijn, hoe cybercriminelen binnenkomen in systemen en nog veel meer.
Om het interactief te houden werd ons team ook gevraagd mee te doen via een Mentimeter. Dat betekende dat iedereen via zijn of haar telefoon mee kon doen en vragen kon beantwoorden. Vervolgens werden deze antwoorden geprojecteerd op het scherm en kreeg het team een woordweb aan antwoorden zien.
Cyberspecialisten in spé kunnen niet met een lege maag leren
Onze cyberspecialisten in spé konden natuurlijk niet verder leren over de wereld van cybercriminaliteit zonder gegeten te hebben. Daarom stond na het eerste gedeelte van het programma een lekker diner op de planning, een heerlijk Indisch buffet. Na gezellig eten, drinken en praten was het weer tijd om verder te leren.
Voorbeelden uit de praktijk
In het tweede gedeelte van de lezing was het tijd voor een aantal praktijkvoorbeelden. Hier werd het team meegenomen in de keuzes die een hacker kan maken maar ook wat misging bij de gehackte individu of organisatie. Het team maakte kennis met spear en sprayaanvallen. Waarbij een spear-aanval gericht is op een enkel individu en een spray-aanval op meerdere mensen. De voorbeelden waren in dit geval spear-aanvallen. Ook was het motief voor beide voorbeelden geld. De eerste stap bestond uit OSINT, oftewel op informatieverzameling over het individu. Vervolgens moest het team nadenken over de ingrediënten die de hacker gebruikt om de individuen ver genoeg te krijgen om in de val te trappen. Het team had intussen al geleerd dat dit ligt aan de ingrediënten geloofwaardigheid, tijdsdruk en angst. Daarna werd er getoond hoe het verder was gelopen met de individuen en welke methoden waren gebruikt om de hack succesvol te maken. Vervolgens werd het team gevraagd waar het misging waarbij zij weer via de telefoon mochten antwoorden. Tot slot, kreeg het team een aantal tips over voorzorgmaatregelen die ze kunnen treffen om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit en waar ze op moeten letten om cybercriminaliteit te herkennen.
Wie is de cyberspecialist van Metafoor?
Om te testen of ons team wel goed had opgelet sloten we de lezing af met een kennisquiz inclusief een prijs voor de winnaar. Natuurlijk riep dit het fanatisme op bij het hele team en iedereen deed gretig mee om de cyberspecialist van Metafoor te worden. De kennisquiz bestond uit twintig vragen waarbij (bijna) alle vragen waren behandeld tijdens de lezing. De spanning was om te snijden, maar uiteindelijk kon er maar één winnen. We mochten jurist Peter de Haan bekronen tot cyberspecialist van Metafoor. Hij had de meeste punten verzameld door de vragen goed en snel te beantwoorden.
Medewerkers in het zonnetje
Nadat het programma van de mannen van Digi Weerbaar erop zat was het woord aan Peter Broer. Het was tijd om een aantal mededelingen te doen en een paar van onze teamleden in het zonnetje te zetten. Deze toppers zijn inmiddels al vijf jaar bij ons in dienst. Reden genoeg om ze in de spotlights te zetten. Bart, Annabelle en Loraine werden in het zonnetje gezet en mochten een mooie bos bloemen in ontvangst nemen als bedankje voor hun jaren bij ons in dienst en hun bijdrage aan het team.
Afsluiten met een borrel
Inmiddels was het programma afgelopen en dronk het team nog een drankje om de avond af te sluiten. We kunnen wel stellen dat onze cyberspecialisten in spé weer een stukje wijzer zijn geworden en dat is natuurlijk de eerste stap in de bescherming tegen cybercriminaliteit. Er kan gesteld worden dat het teamoverleg een succes was.
We willen onze teamleden graag bedanken voor hun inzet, enthousiasme, fanatisme en gezelligheid tijdens het teamoverleg.